Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

  • Συχνά ακούμε να μας ρωτούν…
      • Frequently Asked Questions

ξεκίνα σήμερα  μουσική!

Δωρεάν μάθημα γνωριμίας

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε κάθε σας ερώτημα

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος μουσική;

Η ενασχόληση με τη μουσική, έχει αποδειχθεί ερευνητικά, ότι είναι πολύ σημαντική για την συνολική ανάπτυξη των παιδιών, βοηθάει στο σχηματισμό μουσικής ταυτότητας των εφήβων και συνεισφέρει στην ευζωία των ενηλίκων.

Κάθε ηλικία είναι «κατάλληλη» και η ενασχόληση με τη μουσική, μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε κάθε άτομο!

Στο Αθηναϊκό Ωδείο αντιλαμβανόμενοι τις διαφορετικές ανάγκες κάθε ηλικίας και ατόμου, έχουμε δημιουργήσει διαφορετικά προγράμματα και τμήματα για παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Λειτουργούν επίσης τμήματα μουσικής προπαιδείας για ηλικίες 1-5 ετών.  

Δεχόμαστε νέες εγγραφές σπουδαστών όλο το χρόνο σε όλα τα μουσικά όργανα και τη φωνητική τέχνη.

Ποιο είναι το κόστος σπουδών;

Το κόστος είναι ανάλογο του προγράμματος και των μαθημάτων που θα επιλέξει κάποιος. Τι θα διαμορφώσει τα δίδακτρα; Η επιλογή διδάσκοντα, οι ώρες διδασκαλίας και ο αριθμός των μαθημάτων. Στο Αθηναϊκό Ωδείο υπάρχουν πολλά ευέλικτα προγράμματα και τμήματα: επαγγελματικά – ερασιτεχνικά, ατομικά – ομαδικά, προσχολικής ηλικίας- παιδιών – εφήβων – ενηλίκων.

Επικοινωνήστε μαζί μας, να συζητήσουμε για τους στόχους σας και να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς!

Πώς θα επιλέξω το μουσικό όργανο που θα διδαχτώ;

Στο Αθηναϊκό Ωδείο έχουμε καθιερώσει ημέρες γνωριμίας (open days) με τα μουσικά όργανα και την φωνητική τέχνη, όπου παρουσιάζουμε και εξηγούμε τη φυσιογνωμία, τη διδασκαλία και τις δυνατότητες κάθε μουσικού οργάνου. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε υποψήφιους σπουδαστές να παρακολουθήσουν μαθήματα στα μουσικά όργανα που τους ενδιαφέρουν πριν καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. Τέλος, προσφέρουμε το πρώτο μάθημα δωρεάν για μια πλήρη επαφή με το περιβάλλον και τις απαιτήσεις του μαθήματος.

Γενικά το μάθημα της μουσικής, είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία ανεξάρτητα από το μουσικό όργανο που θα αποφασίσει να διδαχθεί κάποιος.

Αν ξεκινήσω, σε πόσο καιρό θα μπορώ να παίζω/τραγουδάω;

Από το πρώτο μάθημα, οι σπουδαστές αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν πρακτικά στο μουσικό όργανο ή με τη φωνή τους (στη φωνητική), μικρές μουσικές ασκήσεις. Οι μελωδίες στην αρχή είναι απλές και εύκολες αλλά σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη δυσκολία και ενδιαφέρον. Η πρακτική εξάσκηση -που είναι απαραίτητη για την πρόοδο του σπουδαστή- γίνεται πάνω στις πρώτες μελωδίες που θα παίξει. Σε λίγα μαθήματα ένας επιμελής σπουδαστής θα μπορεί να εκτελεί σωστά μελωδικά αποσπάσματα, μέρη ή και ολόκληρα εύκολα μουσικά κομμάτια. Όσο περισσότερο προσπαθεί και εξασκείται ένας σπουδαστής στο μουσικό του όργανο, τόσο περισσότερο εξοικειώνεται με αυτό και μπορεί να εκτελεί μελωδικότερα τη μουσική που έχει επιλέξει να μάθει.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόοδο, είναι η προσπάθεια που είναι διατεθειμένος να καταβάλλει κάποιος.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι μπορούν και όλοι έχουν δικαίωμα να μάθουν τη μουσική που τους αρέσει! Ο βαθμός εμπλοκής του κάθε ατόμου μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά η μουσική είναι κάτι που κάνει τη ζωή όλων ομορφότερη! Για να μάθει κάποιος μουσική δεν χρειάζεται «ταλέντο», χρειάζεται αγάπη για τη μουσική!     

Τα μαθήματα είναι ατομικά ή ομαδικά;

Στο Αθηναϊκό Ωδείο προσφέρουμε πολλά διαφορετικά προγράμματα ατομικών μαθημάτων, ομαδικών μαθημάτων αλλά και συνδυαστικά προγράμματα ατομικών και ομαδικών.

Η απόφαση επηρεάζεται από την ηλικία, το μάθημα και τους στόχους κάθε σπουδαστή.  

Το πιο συνηθισμένο είναι η διδασκαλία του μουσικού οργάνου να γίνεται με ατομικό μάθημα για να είναι το μάθημα ευέλικτο και προσαρμοστικό στις ανάγκες κάθε σπουδαστή. Τα γενικά θεωρητικά μαθήματα όπως και τα μουσικά σύνολα (φωνητικά και οργανικά) είναι ομαδικά μαθήματα. Έτσι ένα «τυπικό» πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ατομικού και ομαδικού μαθήματος.

Η απόφαση του προγράμματος δεν είναι τυχαία, αλλά προκύπτει από τον σχεδιασμό για την επίτευξη των στόχων κάθε σπουδαστή ξεχωριστά. Η μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία μας και οι εξαιρετικοί καθηγητές που διδάσκουν στο Αθηναϊκό Ωδείο είναι οι θεματοφύλακες της επιτυχίας σας!        

Μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική; Τι επάγγελμα μπορώ να κάνω μετά τις σπουδές μου;

Η διδασκαλία της μουσικής έχει τεράστια οφέλη στη συνολική ανάπτυξη του ατόμου. Η μουσική καλλιεργεί με ένα μοναδικό τρόπο την ψυχή και τη σκέψη του ανθρώπου καθώς τον μυεί στην υπομονή, την επιμέλεια, την προσοχή, τη μεθοδικότητα, το θάρρος, τη μελέτη και τη φιλομάθεια, αρετές και ταλέντα που γενικά βελτιώνουν ένα άτομο, όπου και αν αποφασίσει να εργαστεί.

Ένας απόφοιτος του  Αθηναϊκού Ωδείου, εφοδιασμένος με τις σωστές γνώσεις και τους αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών μπορεί να εργαστεί σε ένα μεγάλο φάσμα Δημόσιων, Δημοτικών ή Ιδιωτικών επιχειρήσεων ή να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

Για παράδειγμα αναφέρουμε ενδεικτικά ειδικότητες και τομείς απασχόλησης μετά την αποφοίτηση :

Καθηγητής Μουσικής  (οργάνου, φωνής ή θεωρητικών σε σχολεία ιδιωτικά ή δημόσια, ωδεία, μουσικές σχολές, Δήμους ή κοινότητες, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λ.π.)

Μουσικός εκτελεστής (σολίστ μουσικού οργάνου, μουσικός σε μπάντες δημοτικές ή ιδιωτικές, ορχήστρες,  γκρούπ, μουσικά σχήματα, τηλεόραση, θέατρο, δισκογραφία, κ.λ.π.)

Συνθέτης ( Απασχολείται στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, γράφει μουσική για ορχήστρες, μουσικά σύνολα, μουσική κινηματογράφου, θεάτρου κ.λ.π. )

Μαέστρος Χορωδίας ή Ορχήστρας (διευθύνει ορχήστρες ή χορωδίες ιδιωτικές, Δήμων, φορέων κ.λ.π.)

Ιεροψάλτης (απασχολείται σε βυζαντινές χορωδίες, εκκλησίες, χώρους τέλεσης μυστηρίων κ.λ.π. )

Ακόμα : Σύμβουλος ή παραγωγός ή παρουσιαστής ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών, Disk Jockey D.J., κριτικός τέχνης, μουσικός αρθογράφος και αναλυτής, συγγραφέας ή μεταφραστής μουσικών βιβλίων, διοργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσική τεχνολογία, οργανοποιεία κ.λ.π.

Επίσης μπορεί κάποιος να συνεχίσει την εκπαίδευση του σε επίπεδο προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό και να ασχοληθεί με την επιστήμη ως μουσικολόγος, ιατρός μουσικοθεραπευτής, κ.λ.π.        

Έχετε κάποια άλλη ερώτηση; Με χαρά θα σας απαντήσουμε!

Σεμινάρια και Masterclasses διοργανώνονται όλο τον χρόνο και αφορούν άτομα ή μικρές ομάδες.

Αθηναϊκό Ωδείο

Το Αθηναϊκό Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος και παρέχει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλους χωρίς διακρίσεις φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, αντιλήψεων, ιδεολογιών ή προτιμήσεων.

Μείνετε μαζί μας στα social